BRAK NEKAD I DANAS

25.03.2015. u 19:00 h srijeda

CIKLUS TRIBINA ČITANJE ŽIVOTA

Prvo predavanje BRAK NEKAD I DANAS

MARIJA OTT FRANOLIĆ

U srijedu, 25. 3. 2015. u 19 sati, u KIC-u će se održati prvo predavanje iz ciklusa Čitanje života  Marije Ott Franolić koja se bavi poviješću svakodnevnog života, ženskom poviješću, feminizmom, popularnom kulturom i autobiografskim žanrovima.

Na prvom predavanju Brak nekad i danas bit će riječi o promjenama koje su se s institucijom braka dogodile otkad je bila važna ekonomska zajednica koju su dogovarali članovi šire obitelji, do trenutka kad je pojedinac sam počeo birati partnera. Kako je i zašto došlo do toga?

Osvrnut ćemo se na patrijarhalni model braka, vidjeti prevladava li on još uvijek, i pokušati prizvati alternativu koja bi bolje odgovarala suvremenom načinu života i individualnom ispunjenju. Što uopće znači sretan brak, kakav je to oblik zajedništva, i može li ga svatko postići?

Postavit će se pitanje bračnog statusa, osobito razlike u statusu oženjenih muškaraca i udatih žena. Je li udaja još uvijek poželjan status za ženu? Jesu li neudate žene i danas viđene kao neuspjele, jadne ili sebične, a neoženjeni muškarci kao nesputani frajeri?