Ciklus tribina Marije Ott Franolić DNEVNICI VICTORA KLEMPERERA: normalizacija zla u jeziku

29.04.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Poznati njemački lingvist Victor Klemperer (1881-1960) dnevnik je vodio već od mladosti, a danas je najzanimljivije čitati svjedočenja nastala tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo je to doba do tad neviđenoga nacionalsocijalističkog terora i vrijeme kada je sam bio u opasnosti, no ustrajao je u nužnosti bilježenja društvenih promjena, osobito onih koje su se događale Židovima kojima je i sam pripadao. Jasnim i nepatetičnim jezikom opisuje kako je određena društvena skupina sustavno isključivana, označena kao Drugo te postala nepoželjna i sustavno iskorjenjivana – a sve uz tihi pristanak većine. Kao lingvist, pomno je bilježio propagandne strategije koje su nacisti zlorabili u Trećem Reichu kako bi manipulirali masama. Tekst dnevnika objavljen pod naslovom Želim svjedočiti do kraja (Disput, 2017., prev. Damjan Lalović).

Zašto je Klempererov dnevnik jedan od najpoznatijih autobiografskih tekstova toga razdoblja i što je u njemu aktualno i danas? Koje se dokumentarne strategije pojavljuju u dnevniku, u čemu se očituje otklon od fikcije, kako iščitavati premrežene privatne i javne elemente u tom važnom tekstu i što nam on govori o potrebi za svjedočenjem te o nacističkom teroru?

O tome će govoriti dr. sc. Milka Car, izvanredna profesorica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tribinu moderira Marija Ott Franolić.

 

undefined