FESTIVAL TOLERANCIJE U KIC-u / SRIJEDA

12.04.2017. u 17:30 h srijeda

17.30H

STRUČNO PREDAVANJE: LITVANSKA KINEMATOGRAFIJA

Uvođenjem specijalnih predavanja vrhunskih stručnjaka i predstavljanja europske kinematografije na prošlogodišnjem Festivalu kroz prezentaciju Svetlane Agrest, zagrebačka publika upoznala se s 'Novim valom' ukrajinske kinematografije. Vođeni idejom da je edukacija jedini odgovor na bolje sutra i razvoj tolerantnijeg društva, odlučili smo nastaviti s ovim specijalnim programom i ove godine predstavit ćemo još jednu europsku zemlju – Litvu.

LINAS VILDŽIUNAS

"DIMENZIJA VREMENA U LITVANSKOJ KINEMATOGRAFIJI"

Filmski kritičar, predsjednik Filmske komore litvanskih filmskih kritičara i glavni urednik renomiranih novina '7 meno dienos' te časopisa 'Kinas', Linas Vildžiūnas, održat će predavanje o litvanskoj kinematografiji, posebno se koncentriravši na period političkih i društvenih promjena od 60-ih do 90-ih godina dvadesetog stoljeća.

U sklopu predavanja prikazat će tri dokumentarna filma – 'Jesenski snijeg' Valdasa Navasaitisa, 'Zemlja slijepih' Audriusa Stonysa i '10 minuta prije Ikarovog leta' Arūnasa Matelisa. Projekciju filmova slijedit će kratka diskusija.

undefined

 

19.30H

OKRUGI STOL

MLADI I (NE)TOLERANCIJA - NASILJE I DISKRIMINACIJA U ŠKOLSKIM KLUPAMA I KAKO IH PREVLADATI

Tema navedenog okruglog stola rasprostranjenost je diskriminacije i diskriminatorno motiviranog nasilja među mladima i kako se tom problemu pristupa u Hrvatskoj te kako se s njime nosi društvo. U Hrvatskoj se primarno taj problem očitije u školama koje bi mogle, a neke to i čine, kroz građanski odgoj, no i druge oblike aktivnosti s mladima, kontinuirano prenositi i poučavati vrijednosti tolerancije i uvažavanja različitosti.

Gosti ovog okruglog stola su članovi organizacija koje se bave ljudskim pravima i mladima (Kuća ljudskih prava, Ambidekster, Festival suvremenog židovskog filma) te će ju moderirati Martina Horvat iz nestranačke udruge GONG.