Javno čitanje – koncertno izvođenje drame Thomas Bernhard: Tvorac kazališta

11.11.2016. u 19:00 h petak

Bruscon, austrijski glumac talijanskog podrijetla, na turneji po austrijskoj provinciji dolazi u Utzbach izvesti svoju veliku komediju "Kotač povijesti". Njegovu glumačku družinu čine njegova boležljiva supruga, te njihova netalentirana kći i antitalentirani i ozlijeđeni sin.  Putujuća kazališna družina sastavljena od državnog glumca, odlikovanog glumca, velikog glumca - u provinciji izvodi svoj hommage "povijesti".

Bruscon u toj trošnoj i prašnoj dvorani s omanjom pozornicom u krčmi, između svinjca i mesnice, propitkuje sebe, svoju umjetnost: "sebe u glumcu i glumca u sebi".

Bernhardova drama putuje između antičke tragedije i teatra apsurda brzinom misli glavnog lika te cinično, filozofski i egocentrično progovara kroz usta nezadovoljnog, neispunjenog glumca o raspadu umjetnosti. Govori o raspadu svrhe za umjetnost, o provincijalizmu i o posvećenosti umjetnika samome sebi.

Ovaj komad govori o čovjeku koji se bori da se umjetnost ne raspadne, a koji ujedno istovremeno moli da se što prije raspadne ne bi li se tako umanjila bol i postojanja i nepostojanja kazališta. Neurastenično, istrzano, brzo i duhovito, autor predstavlja samu srž putujućih kazališta ali i glumaca koji otputuju s njima.

Redatelj: Marko Juraga

Glume: Damir Lončar, Vanja Ćirić i Goran Malus

 - u suradnji s Teatrom Erato