Je li pasmina doista važna? Psi mješanci i genetika - prirodna estetika

21.05.2015. u 19:00 h četvrtak

Moja gošća je ponovno Mateja Janeš - magistrica agronomije i inžinjerka oplemenjivanja životinja koja upravo završava doktorski studij iz genetike pasa.
Naime, prošli puta smo govorile o tome kako i kada su nastale pasmine pasa - (većina ih je u stvari nastala u samo oko 150 godina), pa smo Mateja i ja zaključile da bismo bile rasistice kada jednu tribinu ne bismo posvetile i onim psima koji nisu čistokrvni, odnosno jesu - čistokrvni avlijaneri, oni "obični" cucki, ćuke, džukci, breki, pasi ili kako Mateja kaže - Strassen Potpourri. 
Kada čujemo riječ pas, većina nas automatski zamisli nekog od onih četristotinjak pasmina koje možemo naći u enciklopedijama, iako u stvari mješanaca ima daleko više. Dapače, u mnogim zemljama svijeta žive psi koji se nisu mijenjali od svog postanja, odnosno odvajanja od najbližeg rođaka - vuka. 

Stoga se nužno postavlja pitanje - je li pasmina doista tako važna ili samo robujemo predrasudama?
Može li se i kako predvidjeti osobine psa mješanca, odnosno križanca? Je li istina da su mješanci zdraviji od rasnih pasa? Otkud toliko mješanaca i kakva je razlika između mješanca i križanca te kako bi psi izgledali da nismo stvorili sve te pasmine - odnosno, kako izgledaju psi koji nisu nastali od pasmina?
Je li moguće vizualno odrediti kombinaciju pasmina te kako se radi genetska analiza mješanaca i križanaca vidjeti ćemo na primjeru moje udomljene kujice Pixie - Mateja je uzela uzorak DNK i podvrgla ga analizi, a rezultat kao i odgovore na sva ova pitanja čujte i počujte u četvrtak 21.05. u 19 sati u KIC-u 

Cucki kao i uvijek dobrodošli!

P.S.
Uz mnoštvo drugih ilustracija, moći ćete vidjeti i fotke mnogih hrvatskih mješanaca koji su sudjelovali u prikupljanju istih :)

 

 

undefined