Koncertno čitanje BOŽANSKA KUHINJA Anthelme Brillat – Savarin Adaptacija i režija: Zdenko Jelčić

20.12.2022. u 19:00 h utorak

U utorak, 20. 12. 2022. u 19 sati, u dvorani Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5, održat će se koncertno čitanje dramskog teksta Božanska kuhinja u izboru i adaptaciji Zdenka Jelčića.

Božanska kuhinja adaptacija je djela Fiziologija okusa (Memoari jednog sladokusca) iz 1825. godine, čiji je autor francuski odvjetnik i gastronom Anthelme Brillat – Savarin (1755. – 1826.). Ovom izvedbom obilježit ćemo desetu sezonu koncertnog izvođenja neizvedenih ili neprevedenih tekstova po izboru i u adaptaciji Zdenka Jelčića, a na pozornici će mu se pridružiti i članovi umjetničke udruge KULTura sNova.
 
Za uživanje u društvu ne treba baš uvijek luksuz. U osnovi su potrebne četiri stvari: pristojno jelo, dobro vino, veselo društvo i vrijeme. U protivnom, ma kakav da je kuhar i ma kako bogata trpeza, nema uživanja kod lošeg vina, glupana na okupu, tužnih lica i nevoljko spremane hrane.
Oduševljen sam najraskošnijom od svih muza - to je Gastrea. Dopušteno je ono što nam se sviđa. Kakvoća i količina hrane snažno utječe na rad, odmor, spavanje i snove. Loše ishranjen čovjek ne može dobro raditi, a kod intelektualnog posla nastaju plitke i nepovezane misli i njihova duševna energija je stimulirana osjećajima njiihovih muka i loše prikrivenom zavišću. (Brillat - Savarin).
 
Memoare jednog sladokusca s francuskog je prevela Dunja Robić, a djelo je izašlo u izdanju „Dore Krupićeve“ 1998. godine.

U suradnji s Teatrom Erato.

Ulaz je slobodan.