MI: Radionice - “Drama u tri čina”

09.03.2019. - 24.03.2019.

1. PROGRAM
——————

Program dvodnevnih radionica ‘Drama u tri čina’ koji uključuje radionicu dramaturgije pod vodstvom Jelene Kovačić, radionicu PR-a u kazalištu pod vodstvom Dalibora Jakusa te radionicu kazališne kritike pod vodstvom Igora Tretinjaka, održat će se tijekom tri vikenda u ožujku 2019. godine u prostoru Kulturno informativnog centra (KIC) u Zagrebu. Cijena pojedinačne radionice iznosi 400 kuna, a cijena paketa koji uključuje sve tri radionice iznosi 900 kuna. U cijenu je uključen i odlazak na predstavu Zagrebačkog kazališta mladih “Pansion Eden” prema unaprijed određenom rasporedu za početak ožujka 2019, a koja je ujedno radni predložak za radionice.

 

VIŠE O POJEDINAČNIM RADIONICAMA
——————————————————

1. ČIN: DRAMATURGIJA
Voditeljica: Jelena Kovačić
Termin: 09. — 10. ožujka 2019.

Što je dramaturgija? Može li se uopće dramaturgija jednoznačno definirati s obzirom da obuhvaća vrlo široko polje kreativnog stvaralaštva? Zašto se dramaturge često naziva idealnim gledateljima? Kako se dramaturgiju misli i gleda? Kojim strukturalnim i kompozicijskim načelima dramaturgija utječe na svijet kazališne predstave te kako se dramaturgijom mobilizira neposrednog aktera u kazalištu – gledatelja? Neka su od pitanja kroz koja ćemo se baviti suvremenim dramaturškim praksama, te njihovim konkretnim primjenama u radu na kazališnoj predstavi. Zamišljena kao praktikum, ova radionica na primjeru kazališne predstave Pansion Eden Zagrebačkog kazališta mladih otvara dijalog o dramaturškim odlukama, ali i utjecajima i posljedicama tih odluka. Nadalje se istražuju pitanja strukture i kompozicije teksta i kazališne predstave te koliko i minimalni dramaturški pomaci mogu utjecati na proizvodnju značenja. Polaznici radionice prolaze put od analize do praktičnih individualnih i grupnih dramaturških zadataka, kroz koje se postojeći tekstualni materijal pretvara u neki novi mogući tekst izvedbe, detektirajući dramaturški postupak kao sredstvo interpretacije.

BIO: Jelena Kovačić dramaturginja i dramska spisateljica rođena je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je polonistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Stipendistica je semestralnog boravaka na Universytet Śląski u Katowicama (Poljska, 2002) u sklopu CEEPUS programa, te stipendistica KulturKontakt Austrije-Writers in Residence,Vienna (2010). Od svibnja 2016. do svibnja 2018. ravnateljica je Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca u Rijeci.


2. ČIN: PR U KAZALIŠTU
Voditelj: Dalibor Jakus
Termin: 16. — 17. ožujka 2019.

Multidisciplinarnost i dinamičnost fundamentalne su karakteristike kazališnog procesa u kojem sudjeluje veliki broj ljudi raznovrsnih vještina i umijeća, struka i zanimanja s jednim primarnim ciljem – ostvarenje kulturnih dobara. Stoga je realizacija i recepcija takvog procesa nepredvidiv i rizičan čin ovisan o različitim društvenim, tehnološkim, estetskim i subjektivnim čimbenicima. Od modela tiskovne agenture i publiciteta, do modela javnog informiranja, na radionici PR-a u kazalištu prvenstveno proučavamo položaj kazališta kao medija, međusobni odnos s drugim medijima te holistički pristupamo izradi analiza i komunikacijskih strategija o poziciji kazališta u svijetu medijske komunikacije i to s aspekta društvenog djelovanja, utjecaja na javno mnijenje, reagiranja na poticaje u okruženju i utjecaja kazališta na to isto okruženje. Poseban naglasak bit će usmjeren na alate i metodologiju uzajamnog djelovanja struke odnosa s javnošću, kazališta i ciljanih publika, ali i važnosti tehnoloških promjena i evolucije medija na kazalište, korištenja transmedia storytelling tehnika, izvedbenih praksa u medijima, performansa, te trendova u kreiranju virtualnog kazališta i suvremenog oblika društvenog komuniciranja.

BIO: Dalibor Jakus je stručnjak za odnose s javnošću specijaliziran za stratešku komunikaciju, odnose s medijima i storytelling. Ima više od 15 godina iskustva u komunikacijama i marketingu uključujući odnose s javnošću za tvrtke Apple i Logitech. Voditelj je odnosa s javnošću Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, Dana hrvatskog filma, Festivala prvih, kazališnih i umjetničkih organizacija na nezavisnoj sceni, te surađuje s brojnim umjetnicima i institucijama u kulturi. Urednik je bloga, autor brojnih stručnih i novinskih članaka iz područja odnosa s javnošću, kulture, novih medija i znanosti, te predavač iz područja komunikacija i medija.


3. ČIN: KRITIKA
Voditelj: Igor Tretinjak
Termin: 23. — 24. ožujka 2019.

Kritika povezuje estetiku i ukus, a ističe osjećajne percepcije, stimulira neočekivana unutarnja zbivanja te razvija mogućnost spoznaje o procesu uočavanja i umjetničkog vrednovanja. Iako utječe na kolektiv, kritika je osobne naravi. Budući da je strukturirana po pravilima retorike, argumentacije, referenca, poznavanje kazališnih procesa i autorskog opusa, kritika odnosno kritičar postavlja okvire za zdravu heterogenu društvenu, kulturnu i medijsku identifikaciju i polemiku. Kritika ne podilazi mitovima i anegdotama, praksama ustaljenih paradigmi i nije obojena subverzivno ni podrivački. Ona odmjerava i analizira. Stoga se na radionici kritike polaznicima artikuliraju suvremeni pristupi i pogledi na kritiku, od impresionističkih do analitičkih i onih s raznim ključevima čitanja: u tekstu, afirmaciji pod svaku cijenu, pogledima prema natrag i/ili naprijed, vlastitim kazališnim idejama, do kritika koje kazališnu interpretaciju vide stepenicom u građenju vlastitih umjetničkih svjetova. Budući da je kritika poput kazališta kreativna igra, polaznici će promatrati i odnose među kazališnim činovima, pretakati ključne točke predstave u ključne točke kritike, baviti se odnosom predloška i izvedbe te kazališni vokabular interaktivno pretvarati u novo i originalno djelo.

BIO: Igor Tretinjak rođen je 1977. godine u Zagrebu. Godine 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kroatistiku i informatologiju, a 2010. godine teatrologiju. Iste godine na istom fakultetu upisao je doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, na kojemu trenutno piše doktorsku disertaciju. Od 2014. godine zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kao asistent na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u više kulturnih i stručnih novina, publikacija, časopisa i internet portala, između ostalih u Vijencu s kojim surađuje od 2010., časopisima Kazalište, Hrvatsko glumište, Hrvatski filmski ljetopis, Književnost i dijete i Niti te, portalima tportal.hr, sigledal.org, kazaliste.hr i drugim. Pokretač je i glavni urednik portala o kazalištu kritikaz.com (2015.-) te glavni urednik online časopisa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Artos (2017.-).

2. TERMINI RADIONICA
———————————

1. radionica ‘Dramaturgija’ 9. — 10. ožujka 2019.
2. radionica ‘PR u kazalištu’ 16. — 17. ožujka 2019.
3. radionica ‘Kazališna kritika’ 23. — 24. ožujka 2019.

Pojedinačna radionica započinje u 10.00 h i u trajanju je od šest sati prvog dana i četiri sata drugog dana. Predviđena je pauza u trajanju od 45 minuta.

Broj sati: 10 sati po radionici; ukupno — 30 sati


3. UPUTE ZA PRIJAVU:
———————————

Kotizaciju za radionicu/ce potrebno je uplatiti na žiro račun Privredne banke Zagreb – IBAN HR8423400091110925361 ‘Umjetničke organizacije Kazališne družine Mašine Igre’, model plaćanja je HR00, poziv na broj je 032019, a u opisu plaćanja navesti npr: ‘kotizacija za radionicu dramaturgije’ ili ‘kotizacija paket radionica’. Potvrdu plaćanja zajedno sa imenom i prezimenom, OIB-om i e-mail adresom polaznika potrebno je poslati na e-mail adresu radionice@masinaigre.hr

ROK ZA PRIJAVE JE PETAK 01.03.2019.!

Nakon poslane potvrde polaznici će primiti e-mail s uputama za sudjelovanje na radionici.

ZA VIŠE INFORMACIJA POSJETITE NAŠE WEB STRANICE

———————————————————————————
www.masinaigre.hr

info@masinaigre.hr

+385 (0)95 353 5141
Facebook: Teatar Mašina igre
Instagram: @masinaigre