NDE (NEAR DEATH EXPERIENCE) / U sklopu 7. Zagrebi! festivala

31.10.2014. u 19:00 h petak

John B. Alexander umirovljeni je pukovnik američke vojske. Od kasnih sedamdesetih bavi se fenomenom NDE (Near Death Experience). Na dotičnoj tezi je i doktorirao 1980. na Sveučilištu Walden, a mentorica mu je bila proslavljena psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross.

Kao pripadnik INSCOM-a bio je jedan od najeksponiranijih zagovornika uključivanja američke vlade u istraživanje paranormalnih fenomena – od savijanja žlica umom do istraživanja izvantjelesnih i iskustava bliske smrti. Ne samo da nije pokušao prikriti dokaze o ovim fenomenima, već je oduvijek bio aktivni branitelj njihove znanstvene opravdanosti i potrebe za njihovim daljnjim proučavanjem.

Autor je nekoliko knjiga i brojnih znanstvenih članaka, između ostalih: The Warrior's Edge (1990.) o neurolingvističkom programiranju pomoću kojeg je moguće stvoriti jedi-ratnikeFuture War(1999.); Winning the War (2003.); Shamanism, Remote Viewing, Near Death Experiences(2009.); UFOs: Myths, Conspiracies and Realities (2011.).

Alexander je organizirao i predsjedao nad šest velikih konferencija o nesmrtonosnom oružju, te je bio američki delegat pri nekoliko studija NATO-a na ovu temu.

Pukovnik Alexander mnogima će biti poznat kao jedan od glavnih aktera bestselera Muškarci koji bulje u koze novinara Jona Ronsona, koji istražuje utjecaj new age filozofije na vojnu industriju te analizira vladine pokušaje da iskoristi paranormalne mogućnosti protiv neprijatelja. Prema Ronsonovoj knjizi 2009. snimljen je istoimeni film u kojem George Clooney i Jeff Bridges glume pripadnike neobične vojne jedinice, a reportera u potrazi za velikom pričom glumi Ewan McGregor.