“Nedjelja 13. – neodigrana utakmica od koje je sve počelo”

09.07.2015. u 18:00 h četvrtak

U četvrtak 09. 07. 2015. od 18 sati u velikoj dvorani Kulturno informatvnog centra, Preradovićeva 5, održat će se večer  pod nazivom “Nedjelja 13. – neodigrana utakmica od koje je sve počelo”.

 

Ovim projektom obilježavamo 25 godina od jednoga od ključnih događaja koji su definirali vrijeme i prostor u kojem danas živimo.

Povod za održavanje ove posebne večeri je nikad odigrana utakmica Dinamo – Crvena Zvezda, 13. 05. 1990. godine. Bila je to utakmica velikog rizika u tadašnjim političkim zbivanjima koja su potresala Jugoslaviju u rastakanju.  Nakon događaja na toj utakmici više ništa nije bili niti ostalo isto, kako na političkom tako i na području geostrateških odnosa u regiji.

Nogomet se još jednom, nakon tragedije na Heysel stadionu u Belgiji pokazao kao znatno više od igre. Za razliku od Heysela koji se zbio točno 10 godina prije te nedjelje 13. 1990., i gdje je 39  ljudi izgubilo živote, utakmica Dinamo - C. Zvezda imala je jak politički i nacionalni naboj koji je eskalirao do tada neviđenih razmjera u jugoslavenskim okvirima.

Sport je poslužio kao platforma na kojoj su se obračunali navijači od kojih je svaka strana  predstavljala sam sukus političkih i nacionalnih programa iz kojih su dolazili. Velikosrpske tendecije i nedavno izglasana želja hrvatskog naroda za neovisnošću i prekidima veza s Jugoslavijom sukobljeni su tada u Maksimiru kao uvertira u krvavi ratni sukob koji je godinama poslije potresao jugoistočnu Europu i nanovo ispisao političku i državotvornu sliku te regije.

Tribina će se održati uz projekciju intrigantnog dokumentarca “Nedjelja 13.” Redatelja i producenta Igora Grahovca. Ovaj film kod nas na do sada neviđeni način rekonstruira politički važnu utakmicu koja se u priči o raspadu Jugoslavije i ratu ne može izbjeći .

Na tribini sudjeluju prof. dr. Dražen Lalić, gost iz Srbije, dr. sc. Dragan Koković, sociolog, te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, kao moderator.

Ovom posebnom večeri KIC završava ciklus tribina koje su bile popraćene izložbama potvrđujući svoj status mosta između popularne i visoke kulture i obrnuto. U tom procesu, KIC se nastoji raznim društvenim događanjima i fenomenima baviti na istraživački način te ih tako u komunikativnoj formi prezentirati javnosti.

 

Nakon razgovora očekuje vas domjenak na otvorenju izložbe fotografija s ‘najvažnije neodigrane utakmice 20 . stoljeća.’

 

 

Raspored događanja:

Projekcija filma u 18h

Razgovor nakon filma od 19:30h

undefined