OD PSA DO PASMINE - ESTETIKA, GENETIKA, ETIKA / Rujana Jeger

07.04.2015. u 19:00 h utorak

Ova tribina autorice knjige (i bloga) Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima ima namjeru propitati našu povezanost i fascinaciju psima te kako smo ih kroz stoljeća mijenjali i prilagođavali svojim potrebama i estetskim kriterijima.

Kada govorimo o pasminama pasa, čini nam se da su one "oduvijek" postojale i da vidimo svog hrta, goniča ili mastifa na rimskim freskama, reljefima carskih palača u Asiriji ili egipatskim skulpturama...
Međutim, radi se u stvari o tipovima pasa koji su nastali i razlikovali se prvenstveno prema namjeni: ovčari, goniči, čuvari i sl..
Vjerovali ili ne, osim nekih iznimaka, većina od nekih četristotinjak danas poznatih pasmina nastala je tek u posljednjih dvjestotinjak godina, i to zahvaljujući specifičnim društvenopolitičkim promjenama u Evropi. 
Dati ću pregled tipova pasa od pretpovijesnih vremena te objasniti kako je došlo do do eksplozije pasmina kakve danas poznajemo, a zatim prepustiti riječ mag.ing.agr, Mateji Janeš.
Ona proučava pse od kad je vidjela prvog psa u svom životu; od maturalnog rada na temu 'Biologija pasa', preko preddiplomskog studija Animalnih znanosti i diplomskog studija Genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu, pa sve do doktorskog studija gdje trenutno dovršava disertaciju iz genetike pasa. Pošto joj ni to nije dosta, u slobodno vrijeme drži predavanja na temu dobrobiti u genetici pasa, a također je tajnica Udruge za dobrobit i zaštitu životinja AWPA i kućedomaćica jednog Cavalier King Charles španijela, Chinkyja.

Mateja će govoriti o tome što su uzgojni standardi, kako oplemeniti pasmine i sačuvati njihovu fenotipsku različitost - pogotovo s obzirom na to da je u zadnje vrijeme poznato kako neki pasminski standardi propisuju vanjske osobine koje mogu ugroziti zdravlje i funkcionalnost psa. Objasniti će nam zašto i kako do tih poremećaja dolazi te kako ih se može izbjeći, odnosno genetskim testiranjem na vrijeme otkriti.
Zanima li vas kako bi kinološki suci, veterinari, pa i Hrvatski kinološki savez u suradnji s genetičarima mogli međusobnom suradnjom spriječiti genetički uzrokovane probleme?
Dođite i saznajte, pitajte, diskutirajte.
Ljubimci dobrodošli!

 

undefined