PAMETNIJI GRAD 3.0 – FENIKS ILI APOKALIPSA?

02.12.2022. - 03.12.2022.

Dvije godine nakon dva razorna potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji čini se da se ništa po pogledu obnove tih područja ništa nije napravilo.

“Pametniji Grad”, bijenalna višegodišnja programska uspješnica Bacača sjenki koja se bavi gradom kao slojevitim resursom zajednice kroz izložbu i program “Pametniji grad 3.0 – Feniks ili Apokalipsa?” potiču raspravu o tome što se trebalo, moglo, može i treba napraviti da bi se ti gradovi i mjesta popravili, a stanovništvo smjestilo u pristojne domove, a institucije vratile u prvobitne ili napredne funkcije.

Može se reći da je “kako misliti zajednicu i solidarnost u trenutku nakon prirodne katastrofe” – osnovno pitanje, tema i kontekst ovogodišnjeg programa “Pametniji grad : Feniks ili Apokalipsa?” Bacača sjenki.

Na primjeru Skoplja, Europske Brazilije, koju su Ernest WeissmanKenzo TangeRadovan Mišćević i Fedor Wenzler, uz pomoć političara i stvaraoca iz cijelog svijeta podarili glavnom gradu Makedonije, mislimo svijet nakon kataklizme, potresa, poplave, uragana ili tsunamija uz pomoč stručnjaka iz Čilea, Kanade, Maroka, Sjedinjenih država Amerike, Nepala, Makedonije, Italije i Hrvatske.

Izložbu u Pogonu posvećenu obnovi Skoplja prate online i uživo predavanja, filmske projekcije arhivskih djela te okrugli stolovi.

Izložba priziva fotografijama, filmovima, i zvukom, i moment prirodne kataklizme i procese obnove Skoplja uz hommage umjetniku, aktivisti, performeru i edukatoru Josephu Beuysu.

Tijekom programa (25. 11.- 14. 12. 2022.) koji osim u Pogonu i online za poprište uzima i zagrebački Kulturno informativni centar KIC u Zagrebu, više puta će biti prikazan dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni, “Skopje 63” u produkciji Vardar filma i Jadran filma a zahvaljujući posudbi Hrvatske i Makedonske kinoteke. Ovaj film je nedavno, ove godine, na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu.

 

https://bacaci-sjenki.hr/projekti/pametniji-grad-3-0-feniks-ili-apokalipsa/

Petak, 2. prosinca 2022., KIC,

SKOPLJE – REKONSTRUKCIJA JEDNE SOLIDARNOSTI
Predavanja i projekcija filma „SKOPJE 63'“ (r. Veljko Bulajić)

 

11:00 – 11:15 – Boris Bakal (Hrvatska) Uvodna riječ

11:15 – 12:30 – “Skoplje: Solidarnost 2.0” - arh. Blagoja Bajkovski (Sj. Makedonija) i arh. Ana Rafailovska (Sj. Makedonija)

12:30 – 13:10 – O tipskim naseljima u Skoplju nakon potresa“ - arh. Tamara Bjažić (Hrvatska)

13:10 -14:10 –“Arhitektura nakon katastrofe i Skoplje 1963.” - arh. Marko Icev (Sj. Makedonija)

14:10 – 14:30 - Završne riječi sudionika

16:00 - razgovor redatelja Veljka Bulajića i redatelja/producenta/scenarista Hrvoja Hribara, ravnatelja Kulturno informativnog centra Zagreba-KIC-a

17:00 - projekcija filma “Skopje ‘63”, redatelj: Veljko Bulajić

Ulaz slobodan 

 

Subota, 3. prosinca 2022., KIC, 

MOŽEMO LI DANAS UOPĆE BITI SOLIDARNI?

13:00 - 18:00

tribina i okrugli stol


Gosti ovog okruglog stola raspravljat će o tome zašto se još uvijek nije pristupilo sustavnoj obnovi Zagreba i Sisačko-moslavačke županije nakon potresa i što se po tom pitanju može još učiniti.