dr. PRASHANT KAKODAY, Sve bolesti počinju u našem umu?

25.11.2015. u 19:00 h srijeda

Dr. Prashant Kakoday, direktor Centra za cjelovito zdravlje (Centre for Integral Health) u Cambridgeu, kirurg otorinolaringolog s engleskog Kraljevskog kirurškog koledža (The Royal College of Surgeons of England), praktikant i učitelj meditacije i samorazvoja 30 godina. 

Dr. Kakoday uglavnom se zanima za područja svjesnosti i uma, a u posljednjih 20 godina u svojoj je  liječničkoj praksi kombinirao konvencionalnu i holističku metodu liječenja. Smatra da je današnji pristup zdravlju nepotpun jer zanemaruje dublje značenje uzroka  bolesti. Jedno od glavnih područja njegova  interesa jest odnos psihe, emocija, ponašanja i zdravlja. Kaže  da je današnje društvoprimorano živjeti usred mnogih ograničenja i da je nužna temeljita promjena naše svjesnosti kako bi se u društvo vratili sklad i zadovoljstvo. Svoje je ideje do sada izlagao u više od 70 zemalja svijeta. Njegov >Koncept potpunog zdravlja< predstavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1994. 

 

Prema filozofiji koja stoji iza teze o cjelovitom pristupu medicini, u pozadini svake boli  ili bolesti stoji  unutarnji duboki razlog koji treba razjasniti, a koji je u početku nepoznat. Ako primjerice sjedimo  u pogrešnom položaju, osjetit ćemo bol, a to je onda poruka da nešto trebamo mijenjati.  Boli su kompleksne i njima nam tijelo poručuje da je nešto potrebno promijeniti da bi bol iščezla, svejedno  je li riječ o migreni, artritisu ili pogrešnoj prehrani. I umjesto da po svaku cijenu nastojimo zaustaviti bol, trebamo zapravo razumjeti poruku koja stoji iza te boli.  U modernoj medicini nastoji se uglavnom samo trenutno zaustaviti bol, no unutarnji razlog koji dolazi iz dublje razine podsvijesti nije promijenjen ili barem osviješten, pa će bol preuzeti drukčiju formu i ponovo se pojaviti. Nije problem samo fizička bolest, nego i emocionalna bol. Poruka koja stoji iza boli jest prvenstveno da smo zauzeli pogrešnu poziciju u umu. Obrazac je uvijek isti -  tjelesna ili emocionalna bol samo je vanjska manifestacija unutarnjeg disbalansa, nepravilnosti ili pogrešnog položaja. Ako bolest ne tretiramo na dubljoj razini i ne pogledamo u taj izvor, ona neće nestati, već se uvećati.