PRIČA O KONOBI

25.11.2019. u 19:00 h ponedjeljak

“Priča o konobi” autorski je projekt Mikija Bratanića koji kroz prizmu fenomena izvorne, tradicionalne, težačke konobe predstavlja naše običaje, tradiciju, baštinu i prepoznatljivosti, kojima smo izuzetno bogati. Njegov uporan rad rezultirao je objavljivanjem tri knjige s temom konobe: "Konoba", "Priča o konobi" i "Priče iz konobe za djecu", te statusom "Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske" koje je Ministarstvo kulture RH dodijelilo njegovoj obiteljskoj konobi u Vrbanju na otoku Hvaru. Na tom projektu okupio je ugledne ljude iz mnogih područja koji su sa svojih stručnih aspekata dali potvrdu vrijednosti ove priče i inicijative. Tako su knjigama i projektu svoje pozitivne recenzije i riječi podrške uputili: akademik Nenad Cambj, Silvio Braica, Joško Ćaleta, akademik Tomislav Raukar, Rene Bakalović, Veljko Barbieri, Neven Ljubičić, Ivan Urlić, Radoslav Bužančić, Joško Belamarić, Joško Božanić, te akademik Jakša Fiamengo. Autor je osmislio i posebnu multimedijalnu prezentaciju "Priča o konobi" koju je predstavio u mnogim gradovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, od kojih posebno ističe gostovanje u Bostonu, New Yorku, San Franciscu, te ono kod našeg velikog vinara Miljenka Grgića na njegovom imanju u dolini Nape.

Dijelom ove priče postala je i njegova pjesma “Konoba blues” koja govori o univerzalnim pozitivnim porukama težačkog života i njihovom značenju u ovim modernim vremenima.

Projekt “Priča o konobi” i istoimena prezentacija poziv su javnosti i institucijama za većim i aktivnijim angažmanom u očuvanju, promicanju i korištenju naših nacionalnih baštinskih resursa u gospodarske svrhe, posebno u turizmu, čime se može osigurati bolji i kvalitetniji život u Hrvatskoj. Podizanje svjesti svakog pojedinca o vrijednostima naših običaja, tradicije i baštine na kojima možemoizgrađivati našu prepoznatljivost preduvjet je tome.

 

 

www.mikibratanic.com

Zahvaljujemo se našem posebnom sponzoru

undefined