Promocija knjige Ane Bilankov Spaces, Stories, Geographies / Prostori, priče, geografije

28.05.2019. u 20:00 h utorak

Kulturno informativni centar (KIC) i Hamper studio Zagreb pozivaju vas na promociju  nove monografije / umjetničke knjige «Spaces, Stories, Geographies / Prostori, priče, geografije» Ane Bilankov u Kulturno informativnom centru (KIC) Zagreb, Preradovićeva 5, u utorak 28. 5. 2019 u 20 h.

Publikaciju će predstaviti autorica eseja i suurednica Leonida Kovač, dizajnerica, izdavač i suurednica Ivana Vučić, recenzent Tonko Maroević i autorica, urednica i suizdavač Ana Bilankov.
Prva sveobuhvatna monografija Ane Bilankov i istovremeno umjetnička knjiga strukturalno je zamišljena kao svojevrsni eksperimentalni film, ne-kronološki 'scenarij' njezinih konceptualnih umjetničkih djela nastalih u medijima fotografije, videa / eksperimentalnog filma, instalacije i teksta u posljednjih dvadeset godina. Strukturirana u deset poglavlja, knjiga postavlja niz pitanja na temu poetike / politike dislokacije, migracije, nomadizma, osobnog i kolektivnog sjećanja i konstrukcije identiteta u „među-prostorima“. Mnogi projekti nastali su u različitim geografskim kontekstima zahvaljujući više međunarodnih rezidencija u nekoliko europskih gradova, Moskvi i New Yorku, ili u oba autoričina 'doma', Zagrebu i Berlinu.

Knjiga sadrži bogat fotografski i video materijal kao i tekstove autorice, te dva teoretska eseja: "Neki budući film" teoretičarke umjetnosti Leonide Kovač i "Poezija i revolucija Ane Bilankov" filmskog kritičara i filozofa Marijana Krivaka. Dizajn potpisuje Hamper studio Zagreb.

U ovoj knjizi mogu se otkriti razne priče, nevidljive mape i tajne niti vodilje, satkane kao u snovima i nalik putovanjima. Može se tu naći i više relacija, prožimanja, «montažnih skokova» između osobnih i kolektivnih geografija, između prošlosti i budućnosti, sadašnjosti i sjećanja. (Iz «Umjesto predgovora» Ane Bilankov)

Ana Bilankov – vizualna umjetnica, rođena u Zagrebu, živi i radi u Berlinu i Zagrebu. Studirala je povijest umjetnosti i germanistiku na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu (diplomirala u Zagrebu), umjetničku fotografiju na Wiesbadener Freie Kunstschule, te postdiplomski studij ”Umjetnost u kontekstu” na Universität der Künste u Berlinu (M.A.)  i University of the West of England u Bristolu, UK. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njezini eksperimentalni video radovi prikazivani su na više filmskih i video festivala, na kojima je i nagrađivana. Dobitnica je više stipendija za studijske boravke u inozemstvu, primjerice u Residency Unlimited i Pioneer Works u New Yorku, u  Q21 / MuseumsQuartier u Beču, istraživačke stipendije Berlinskog Senata za kulturu i Europu kao i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.   www.anabilankov.com


Ana Bilankov
Spaces, Stories, Geographies / Prostori, priče, geografije
Engleski, Hrvatski, 224 str., 22,5 x 29,0 x 2,1 cm, tvrdi uvez
Izdavač je Hamper studio Zagreb, suizdavači su Ana Bilankov Multimedijalni kulturni centar (MKC) Split.
Knjiga je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Splita te Igepa Plane.
 

CONTACT: Hamper studio: info@hamper.hr,  +385 1 48 17 327