Promocija knjige EKSPERIMENT I FILOZOFIJA

01.07.2014. u 19:00 h utorak

U utorak, 1. srpnja 2014. u 19 sati Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se promocija knjige Borisa Kožnjaka Eksperiment i filozofija.

Tema kojom se bavi knjiga Eksperiment i filozofija izuzetno je važna s filozofskoga i prirodoslovnoga, ali isto tako i sa širega društvenog motrišta, budući da se eksperimentalna praksa uobičajeno shvaća kao bit i ishodište modernoga prirodoslovlja, koje je pak jedan od oslonaca suvremene materijalne i duhovne kulture.

Međutim, tradicionalna filozofija znanosti posvetila je vrlo malo pozornosti promišljanju naravi i statusa pokusa i tek odnedavno se u relevantnoj literaturi mogu naći ozbiljni pokušaji razmatranja tog problema, a poglavito je u nas, u inače skromnoj ponudi izvorne literature iz filozofije znanosti, o eksperimentalnoj praksi suvremene znanosti filozofijski rečeno vrlo malo.

Stoga ova knjiga u znatnoj mjeri obogaćuje domaću filozofsku literaturu i kvalitetno je dopunjuje, s jedne strane, prvim cjelovitim i kritičkim prikazom tradicionalnih i aktualnih rasprava i stavova o naravi i ulozi eksperimenta u prirodoslovlju te, s druge strane, autorovim izvornim pristupom rješavanju postavljenih problema.

Knjigu će predstaviti Stipe Kutleša, Tomislav Vukelja Kruno Zakarija.