Promocija knjige Loši lijekovi Bena Goldacrea

22.01.2015. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak, 22. siječnja u 19 sati u KIC-u će se održati promocija knjige Loši lijekovi Bena Goldacrea.

O knjizi će govoriti Livia Puljak, prof. dr. sc., izvanredna profesorica Medicinskog fakulteta u Splitu, voditeljica edukacije u Hrvatskom Cochrane ogranku, i dr.sc. Antonio Šiber, znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, dok će razgovor moderirati Neven Vulić. Naravno, nova knjiga Bena Goldacrea bit će dostupna po promocijskoj cijeni!

Ben Goldacre (1974.) britanski je liječnik i višestruko nagrađivani autor članaka i publicističkih knjiga iz područja znanosti. Specijaliziran je za razotkrivanje mutnih znanstvenih tvrdnja koje iznose novinari, farmaceutske korporacije, uredi za odnose s javnošću, prevaranti – ali i nelogičnosti koje se skrivaju u nerazumljivim vladinim izvješćima.

Od 2003. piše za list Guardian subotnju kolumnu Loša znanost. Istoimena publicistička knjiga iz 2008. samo je u Velikoj Britaniji prodana u više od 500,000 primjeraka, bezrezervno osvojivši top-ljestvice najprodavanijih publicističkih izdanja. Prevedena je na 25 jezika.

U Lošim lijekovima Goldacre stavlja pod povećalo sedamsto milijardi dolara vrijednu farmaceutsku industriju i otkriva fascinantnu, ali i zastrašujuću zbrku. Zaključak je prilično jednostavan: medicina je bolesna – a zaražena je korupcijom i pohlepom. Kako autor sam tumači, novu je knjigu napisao jer trebamo popraviti niz problema kojima je dopušteno da se u njegovoj profesiji – medicini – održe zaista predugo.

Rezultati istraživanja mogu se uskraćivati i liječnicima i pacijentima, posve legalno; istraživanja se često loše provode, ili su pristrana u korist sponzorskog proizvoda; liječnici su često obmanuti i ne znaju koji je tretman najbolji. Svi ti problemi snažno se odražavaju na kvalitetu zdravstvene njege. Rezultat je takav da se pacijentima šteti – u velikom broju.

Ben Goldacre svojim je člancima stekao prestižne britanske nagrade, među njima dvaput nagradu Britanskih autora s područja znanosti, nagradu Kraljevskoga statističkog društva za Statističku izvrsnost u novinarstvu, nagradu HealthWatcha, kao i dva počasna doktorata. Od 2014. godine je istraživač epidemiolog na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, kao stipendist prestižne zaklade Welcome. Osnivač je projekta AllTrials koji zahtijeva implementiranje prakse otvorenog pristupa svim podatcima kliničkih pokusa.

Ova će vas knjiga razbjesniti – onako baš za pravo, do kostiju – jer govori o tome kako velike kompanije više brinu o zaradi nego o dobrobiti pacijenata, kako dopuštaju da ljudi umiru jer ne žele objelodaniti porazne rezultate istraživanja, ali i o trikovima kojima se služe kako bi bili sigurni da doktori nemaju sve dokaze prigodom procjene funkcioniraju li ti lijekovi uistinu ili ne. Briljantno djelo.
The Daily Telegraph

Ovo je važna knjiga. Ben Goldacre je gnjevan, a kad završite s Lošim lijekovima, i vi biste trebali biti.
The New Statesman

Pružajući nam točno toliko detalja koliko je potrebno, Goldacreova briljantna i furiozna studija rasvjetljava kako farmaceutski divovi rutinski tumače znanost pogrešno – u svom pohodu na profit.
The Sunday Telegraph

Loši lijekovi potvrdit će njegov status trna u peti medicinskog establišmenta – Goldacreovo detaljno istraživanje teško može osporiti ijedan odgovoran rukovoditelj iz farmaceutske branše.
The Sunday Times