RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE

19.05.2021. u 19:00 h srijeda

O holokaustu treba uporno govoriti, pisati i ponavljati, sve dok bude i jedne osobe koja negira ili sumnja u strašne nacifašističke zločine, a punu sliku o tragediji možemo dobiti zahvaljujući književnosti, zapravo umjetnosti kao takvoj. Doprinos tome dala je spisateljica Jasminka Domaš knjigom „Kadišl i nebeski putnici“.

Promocija ove knjige je kulturno-obrazovni projekt učenja o holokaustu, društvenom značaju Židova i drugih nacionalnih manjina te njihovom doprinosu kulturnoj i inoj ostavštini u Hrvatskoj. Dramska umjetnica Dunja Sepčić prezentira i interpretira pojedine odlomke iz romana, a Jasminka Domaš upoznaje publiku s doprinosom Židova hrvatskoj kulturi.

»Kadišl i nebeski putnici« knjiga je kratkih zapisa i portreta uglavnom zagrebačkih Židova tijekom vladavine ustaškog režima. Ono što čini posebnost je analiza duhovnog stanja, reminiscencija na prošlost i straha od (ne)izvjesne budućnosti njenih junaka pred njihovo uhićenje, a potom i deportacije u nacističke logore smrti te boravak u uzništvu i internaciji. »Kadišl i nebeski putnici« je knjiga koja moli za milost da se ne zaborave sve te silne patnje, svi ti užasi, jer dok je sjećanja, dotle je i života.

Nakon predstavljanja u Kulturno informativnom centru - KIC-u, uslijedit će niz promocija u Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj.

JASMINKA DOMAŠ hrvatska je spisateljica, novinarka i znanstvenica židovskog podrijetla. Specijalizirala se za problematiku nacionalnih manjina i međureligijske odnose, a gotovo cijeli svoj stvaralački opus posvetila je istraživanju izvora, uzroka, razloga i posljedica fenomenologije holokausta i semitizma. Objavila je nekoliko zbirki poezije, pet romana te više stručnih knjiga s područja judaizma kao i kratkih priča. Predaje judaizam na teološkim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta.

DUNJA SEPČIĆ hrvatska je kazališna, filmska i televizijska glumica. Od 1994. godine živjela je i radila u New Yorku gdje glumi u raznim off-Broadway produkcijama. U Hrvatsku se vratila 2006. te glumi u brojnim serijama i filmovima. Snimila je više od 500 radijskih emisija te redovito posuđuje glas u HRT-ovim animiranim filmovima.