"Životinjo jedna!" Imaju li i životinje kulturu?

05.03.2015. u 19:00 h četvrtak

Što je ono što čovjeka razlikuje od životinje?

Odgovor je najčešće - kultura. Međutim, kroz nekoliko zanimljivih primjera vidjećemo kako i životinje imaju kulturu, što ih, eto - kvalificira da "nastupe" u KIC-u. Pridružiti će mi se Lidija Bernardić, diplomirana antropologinja i etnologinja, koja se već nekoliko godina intenzivno bavi kulturnom animalistikom, te ima i svoju ideju zašto je svaka animalistika neizbježno kulturna.

Neizlječivo zainteresirana za marginalne teorije i područja poput zoo-antropologije, kulturne animalistike, feminističke biologije, onto-etologije, međuvrsne etike i empirijski odgovorne filozofije, nema sumnje da će Lidija biti zanimljiva sugovornica koju će nam prije svega dati definiciju kulture (ili više njih, pošto stvar nije tako jednostavna!), te ćemo zajedno  promotriti kako se ljudska kultura razlikuje od životinjske, te stvaraju li životinje i umjetnost, kako komuniciraju i može li se njihove načine komunikacije nazivati jezikom. Također ćemo ukazati na to da životinje prožimaju svaki vid ljudske kulture, od najranijeg pećinskog slikarstva do lingvističkih figura koje svakodnevno koristimo bez da smo ih uopće svjesni, što ćemo također ilustrirati brojnim primjerima.

Lidija inače piše o ljudima i drugim životinjama, najčešće iz antropološke perspektive, pa ste je stoga vjerojatno ponekad čitali u Zarezu, Trećoj ili Narodnoj umjetnosti te pokojem zborniku. Dok ja ganjam nju, ona trenutno ganja doktorat iz filozofije u Zagrebu.

Za glazbenu podlogu će se pobrinuti vukovi, kitovi i ptice, a diskusiju poslije tribine - nadajmo se, vi - dragi gosti. Srdačno ste pozvani!

undefined