Tribina: Magija, religija i znanost

30.01.2023. u 18:00 h ponedjeljak

Magija je, uz religiju i znanost jedan od tri velika relativno samostalna ljudska sustava za razumijevanje svijeta. Za razliku od religije i znanosti, magija je klizna kategorija jer je češće definiraju izvanjski autoriteti (religijski, pravni, znanstveni i drugi) koji su često u opoziciji spram magijskih vjerovanja i praksi, a rjeđe je definiraju autoriteti unutar magijske prakse.

Jedan od zanimljivijih aspekata magije u ljudskoj kulturi jest činjenica da su mnogi ljudi u različitim povijesnim i socijalnim kontekstima sudjelovali u praksama koji bi vodeći religijski autoriteti njihova kulturno-društvenoga kruga obilježili kao zabranjeno, magijsko, međutim oni sami nisu ih shvaćali takvima.

Od 13., 14. i 15. stoljeća nadalje na mnogo načina postavljani su temelji svijetu kakvog danas poznajemo, racionalnom svijetu tehnologije i znanosti. No, u samim počecima stvari nisu bile jasno razdijeljene. Pioniri eksperimentalne znanosti u svojoj praksi nisu uvijek jasno razlučivali ono što će jednog dana biti nazvano znanošću od prakse koju su zvali magijom. Za njih je sve to bilo dio istraživanja svijeta i njegovih zakona. Uostalom, činilo se da mnoge prirodne pojave imaju neku magičnu stranu, a s druge strane mnoge magijske prakse u sebi su sadržavale elemente praktičnih znanstvenih eksperimenata.

 

Gost: dr. sc. Deniver Vukelić

Voditelj: dr. sc. Nino Raspudić