Tribina: ROBERT TORRE / IDEOLOGIJE MENTALNOG ZDRAVLJA

18.05.2021. u 19:00 h utorak

Svjetska zdravstvena organizacija psihološku normalnost pozitivno određuje pojmom “mentalnog zdravlja”, kao svojevrsnog ideala normalnosti. Mentalno zdravlje, među inim, podrazumijeva: "nutarnje zadovoljstvo sobom, zdrave životne navike, samoaktualiziranost, skladne obiteljske i prijateljske odnose, uspješno nošenje s izazovima života, radnu produktivnost i doprinos zajednici."
Na stara pitanja o životu i njegovu smislu psihologija mentalnog zdravlja jaše na kursu pozitivnog mišljenja te daje naivne, pojednostavljene, razočaravajuće plitke odgovore.
Sami naputci koje nam javno zdravstvo plasira u cilju uvećanja mentalnog zdravlja sadržajem su razočaravajuće banalni. Oni otprilike poručuju: Budi pozitivan! Ostvari svoj puni potencijal! Poveži se s drugima! Naspavaj se! Nađi smisao života! Meditiraj! Jedi malo i rijetko! Budi tjelesno aktivan i mršav!, a ako se ne osjećaš baš kako misliš da treba onda: Potraži stručnu pomoć!

Kroz norme mentalnog zdravlja društva kasnoga kapitalizma građanima poručuju tko su, što su, gdje im je mjesto i što im je životno činiti.
Ideologije mentalnog zdravlja nametnule su se kao oblik sekularne religije. Biti normalan ne znači biti svoj i usklađen sa sobom, nego biti normiran iznutra, to jest pounutriti normativni svjetonazor mentalnog zdravlja. Biti mentalno zdrav znači postojati otuđeno i nereflektirano.
Doduše i autentični ljudi vladaju se sukladno normama, ali daleko od toga da bi bili normalni i mentalno zdravi. 
Javnozdravstveni koncept mentalnog zdravlja znanstveno je i teorijski neutemeljen, a socijalno je dugoročno štetan. Dr. Torre drži velikim osobnim uspjehom što zasad uspijeva živjeti, a ne biti mentalno zdrav. 

 

Ulaz na tribinu je slobodan.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera u dvorani može biti 25 osoba.

Rezervirajte svoje mjesto i prijavite se na: rezervacije@kic.hr

Prijenos uživo facebook/kiczgb