Ciklus tribina: LETVOM NA KAZALIŠTE USUSRET TRIDESETOJ OBLJETNICI EUROKAZA - KAKO JE FESTIVAL POSTAO PRODUCENT?

18.01.2017. u 19:00 h srijeda

Ove godine navršava se 30 godina od osnutka Eurokaza.                                                                                                    

Festival je bio otkriće jednog smjelog vremena, presudan jer je svojom predstavljačkom djelatnošću donosio uvide, ali, što je važnije, i sudjelovao u novom kazališnom izrazu kraja osamdesetih te tako stvorio zahtjevnu publiku. Nažalost, nije potaknuo stvaranje nove kritike jer se nitko od tadašnjih, a ni sadašnjih kritičara nije odvažio stvoriti novi pojmovnik s kojim bi opisao predstave viđene na festivalu.                                                                                                                                                                      

Eurokaz jest bio najvažniji festival ovog podneblja jer je prepoznao i podržavao umjetnike koji su odredili prevratnički tok europskog, a kasnije i glavni tok inteligentnog svjetskog teatra.

Danas Eurokaz više nije festival. On danas obnavlja hrvatski teatar koncepcijskim iskušavanjem i proizvodnjom inovativnih predstava, što je logično. Nakon stvaranja publike, pokušaja stvaranja kritike, neminovno je poticati stvaranje novog autorstva. Svaka javna rasprava s umjetničkim voditeljima Eurokaza poticajna je i snažan je impuls za dostojanstvo preskoka u prostor trajne dinamike kazališnih normi.

KIC ovom tribinom otvara obilježavanje velike obljetnice Eurokaza. 

 

undefined