UVOD U PANMONIZAM - Znanost i umjetnost

09.04.2015. u 19:00 h četvrtak

Tribina 'Uvod u Panmonizam' pruža odgovore na ova i otvara mnoga druga pitanja te predstavlja svojevrsnu prezentaciju istoimenog multimedijalnog projekta s naglaskom na mikrotonalnoj glazbi i objektivnoj vezi znanosti i umjetnosti.

Projekt ‘Panmonizam’ (grčki „pan“ – sveimonos“ - jedno)  također donosi rješenje Pitagorinog problema očuvanja prirodnih intervala kao uvjeta mikrotonalne glazbe.

Popularizacija mikrotonalne glazbe u Hrvatskoj, prezentacija autorskog albuma dobitnika HDS natječaja 'International 2015', inovacije (prototip mikrotonalnog instrumenta i harmonografa), animirani film o direktnoj vezi matematike i glazbe te predavanje na temu mikrotonalnog sustava prirodne intonacije, čine multimedijalni projekt 'Panmonizam' autora Zorana Šćekića važnim  korakom za kulturnu i umjetničku scenu u Hrvatskoj. Ovim je projektom Hrvatska  po prvi puta službeno predstavljena na Europskom festivalu mikrotonalne glazbe EUROMicroFest 2015.

Mikrotonalna glazba je već prepoznata kao smjer razvoja glazbe u budućnosti. Ironična je činjenica da hrvatska tradicijska glazba (Istra, Lika, Hvar itd.) pruža izvanredne primjere mikrotonalnih sustava, a da je usprkos tome mikrotonalna glazba kod nas još uvijek na nivou egzotične informacije. Upoznavanje šire javnosti sa navedenim područjem od ključnog je značaja a projekt 'Panmonizam' upravo to pruža.

Predavač: Zoran Šćekić

Gost: Berislav Antica

 

undefined

 

 

http://www.zoranscekic.com/projects/panmonism

https://www.facebook.com/Panmonism

http://www.hrt.hr/enz/na-rubu-znanosti/

 

http://www.hrt.hr/enz/dobro-jutro-kultura/