VELIKI IZAZOVI ZA MALE KINEMATOGRAFIJE / OKRUGLI STOL

18.12.2023. u 12:00 h ponedjeljak

IRMO i Industrija ZFF-a predstavljaju

Okrugli stol

'Veliki izazovi za male kinematografije'

18. prosinca 2023.godine

12:00h-13:30h, KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

U posljednjih nekoliko godina filmska se industrija na globalnoj razini suočila s nizom transformacija na razini proizvodnje, distribucije i potrošnje. Među najznačajnijim promjenama je ulazak streaming servisa dok su velike promjene nastale zbog ograničenja koja je donijela pandemija COVID-19. U sjevernoameričkom kontekstu reakciju na ove promjene vidjeli smo i kroz otpor radne snage u vidu štrajkova scenarista i glumaca. No, što sve te promjene znače za filmsku industriju u zemljama s malim produkcijskim kapacitetima? Na ovom okruglom stolu raspravljati će se o glavnim izazovima filmske produkcije i distribucije u takozvanim ‘malim zemljama’; govornici će posebno predstaviti kako javne politike odgovaraju na ove dinamične promjene u audio-vizualnom polju. Što nam podaci istraživanja govore o promjenama u obrascima navika publikâ u konzumaciji audio-vizualnih sadržaja i kako sadržaji s malih tržišta dopiru do lokalne i globalne publike? Koji instrumenti javnih politika postoje kako bi se ponekad kontroverzne proizvodne prakse globalnih korporativnih streaming platformi u malim zemljama dovele u dijalog s lokalnom audio-vizualnom industrijom? Te na kraju, okrugli stol će se dotaknuti i uloge najvažnijeg programa za audio-vizualnu industriju u Europi, 'MEDIA', te prepreka s kojima se korisnici programa iz malih kinematografija kao i MEDIA korisnici susreću u procesu prijava na Potprogram MEDIA.

Ovim važnim pitanjima bavit će se sudionici Obzor Europa projekta 'Povećanje međunarodne konkurentnosti filmske industrije na malim europskim tržištima' (CresCine): Jakob Isak Nielsen sa Sveučilišta u Aarhusu, Danska i Ivana Kostovska s Vrije Universiteit Brussel (VUB), Belgija, te Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske. Raspravu će moderirati Jaka Primorac s Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i koordinatorica projektnog tima CresCine za Hrvatsku.

Nakon okruglog stola pridružite nam se na domjenku!

Organizatori događaja su IRMO i Industrija ZFF-a, u suradnji s KIC-om i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

O govornicima:

Jakob Isak Nielsen, izvanredni je profesor na Odsjeku za studije medija i novinarstva, Sveučilište u Aarhusu, Danska. Njegovi znanstveni interesi su: studij filmske i medijske industrije, filmska i medijska estetika. 

Ivana Kostovska je istraživačica medijske ekonomije na SMIT-VUB-u, Belgija. Njezini su trenutačni istraživački interesi usmjereni na razumijevanje utjecaja tekućih promjena u europskoj filmskoj i TV industriji potaknutih porastom globalnih streaming usluga i platformi.

Martina Petrović je voditeljica Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske; savjetuje i konzultira potencijalne MEDIA prijavitelje te je aktivno uključena u organiziranje inovativnih događanja/radionica kao važnih alata za edukaciju i umrežavanje.

Moderatorica: Jaka Primorac, znanstvena savjetnica u Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Okrugli stol je dio aktivnosti projekta CresCine br. 101094988 financiran iz programa Obzor Europa Europske unije. Za više informacija posjetite: www.crescine.eu