VREMEPLOV Društvena kronika Zagreba 1929. - Plesnjaci, kabarei, izbori za miss, privatne zabave, egiptomanija

27.11.2015. u 19:00 h petak

Rafaelić i Vuković Runjić trude se premostiti pukotine koje među njima naizgled postoje, jer riječ je samo o poetskom i proznom poimanju svijeta.

Prigodno prikazivanje dokumentarca o Zagrebu Oktavijana Miletića.

Tragom krimi- romana FARAON iz ILICE je MRTAV Milane Vuković Runjić
Filmsko-književno-mitološko-povijesna predavanja profesora povijesti i filmologa Daniela Rafaelića i književnice Milane Vuković Runjić
Kako je povijest prije svega priča, a ne tvrdokuhana znanost i nizanje obljetnica, Rafaelić i Vuković Runjić otkrili su kako da i najširoj publici (pa tako i onoj mlađoj) učine što bližim povijesne ali i mitološke događaje, služeći se pritom zahvalnim medijem filma i opsežnim poznavanjem istoga. Umjesto da budu predavači, oni su prije svega pripovjedači koji pomažu publici da što bolje proživi događaj o kojem se govori, nakon čega njezino poimanje nekog povijesnog trenutka više nikada neće biti isto.
Od Odiseja do carice Eugenie i Napoleona III, od otvaranja Sueskog kanala do lanca diplomatskih kriza što su prethodile svjetskim ratovima, od starog Egipta do današnjice, svojim pripovijedanjem oni vode publiku na uzbudljivo putovanje- Vremeplovom. 
Svijet uoči Velikog rata, kao i Zagreb između ratova, te život u marionetskoj državi NDH, bit će u fokusu prve trijade njihovih predavanja, dok će mitološki ciklus otvoriti pričom o slavenskoj mitologiji, a kasnije i detaljnim izlaganjem o jednom od najvećih junaka antičke mitologije Odiseja. Mit ne samo što prethodi povijesti, on je i anticipira, te nas uči kako je povijest vječito ponavljanje istoga; na izvoru mita uvijek se lako nađu matrice kasnijih događaja u realnom vremenu. Baveći se jednako i mitom i poviješću (kao znanosti koja počinje tamo gdje mit završava),

Rafaelić i Vuković Runjić trude se premostiti pukotine koje među njima naizgled postoje, jer riječ je samo o poetskom i proznom poimanju svijeta.

 

undefined