ZAŠTO SE MRZIMO? TRETMAN MRŽNJE U HRVATSKOJ I EUROPSKOJ PRAVOSUDNOJ PRAKSI

31.01.2019. u 19:00 h četvrtak

Ustav Republike Hrvatske svakome građaninu jamči zaštitu od kaznenih djela počinjenih iz mržnje, mrzilačkih pobuda i govora mržnje. Ustav jamči zaštitu osobnog dostojanstva i slobodu govora, zabranjuje diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, spolnoj, vjerskoj, nacionalnoj.

Kakvi su praktični dosezi svakog od tih ustavnih jamstava, kako se u Hrvatskoj suzbija mržnja i osigurava primjerena zaštita građana od svih vrsta kaznenih djela počinjenih iz mržnje, posebno iz perspektive Ustavnog suda.

Kako se ustavna prava osiguravaju kroz praksu, pravomoćne predmete i primjere iz djelovanja Vrhovnog suda. Vrhovni sud RH štiti Ustav RH i Kazneni zakon, pa primjeri zadiranja mržnjom na dostojanstvo osobe, na život i tijelo, na spolnu slobodu, slobodu govora i izražavanja, zorno govore o tome kako Hrvatska reagira na takve slučajeve i kako se mržnja tretira u hrvatskoj pravosudnoj praksi.

Kako cijela hrvatska situacija i pravosudna praksa izgleda iz vizure Europskog suda za ljudska prava, na što upućuju primjeri iz prakse Europskog suda, i kako se u Hrvatskoj, a kako u Strasbourgu provodi Konvencija o zaštiti ljudskih prava.

O tim i drugim pitanjima na tribini će govoriti:

Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske

Ileana Vinja, sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske

prof. dr. sc. Ksenija Turković, sutkinja Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga 

Moderatorica tribine je Ana Raić Knežević, novinarka „Telegrama”.  

Pridružite nam se u istraživanju mržnje u različitim područjima svakodnevnog života hrvatskog društva!